Välbesökt seminarium på Trappan i Göteborg 6 november

När Svenska Spanienfrivilligas vänner, i samarbete med ABF Göteborg, anordnade seminariet ”Solidaritet och stöveltramp – då och nu” blev uppslutningen över förväntan. Under kvällen kom ett 70-tal personer till det tre timmar långa seminariet. Många stannade hela kvällen för att ta del av det intressanta programmet. Innan seminariet startade sålde föreningen böcker och visade introduktionen till den brittiska musikalen ”Goodbye, Barcelona!”

IMG_0512

Först ut var författaren och journalisten Kerstin Gustafsson-Figueroa, aktuell med boken ”Farsan, Spanien, kriget och jag”, som berättade om sin spanienfrivillige pappa, om möten med spanienfrivilliga runtom i världen och vilken roll de har haft i den svenska historieskrivningen.

IMG_0513

Därefter föreläste historikern och journalisten Henrik Arnstad om Francos Spanien utifrån sin bok ”Älskade fascism – de svartbruna rörelsernas ideologi och historia”. Arnstad tog upp skillnaden mellan de auktoritära konservativt nationalistiska rörelserna och de renlärigt fascistiska rörelserna i Europa på 1930- och 1940-talet, hur dessa hittade gemensamma nämnare men även kom att utkämpa blodiga interna uppgörelser.

IMG_0523

Dokumentärfilmarna Martin Jönsson och Pontus Hjorthén, upphovsmakare till filmen ”Mari Carmen España – vid tystnadens slut”, visade ögonblicksbilder från dagens Spanien och redogjorde för den utdragna politiska strid som utkämpas i Spanien om huruvida man ska uppmärksamma och hedra minnet av den spanska republiken, och Francos offer, eller försöka förtränga historien om Francos övergrepp. I centrum för detta står anhöriga till avrättade republikaner som kräver att deras mor- och farföräldrar, som ligger oidentifierade i massgravar runtom i Spanien, ska ges en värdig begravning. Rörelsen ber om stöd från utlandet, bland annat med utgrävningar.

Panelsamtalet efteråt leddes av ekonomihistorikern Ann Ighe. Diskussionen rörde hur historieskrivningen om spanska inbördeskriget ser ut idag samt vilka lärdomar vi kan dra från spanska inbördeskriget för dagens politiska situation.
IMG_0525

IMG_0528

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.