De spanienfrivilliga hedrades på 1 maj i Stockholm och Göteborg

De svenska spanienfrivilliga hedrades i Stockholm och Göteborg i samband med de traditionsenliga minnesmanifestationerna på Masthuggstorget. I Stockholm var LO-distriktet arrangörer och 300-400 personer dök upp vid minnesmonumentet La Mano för att lyssna på tal och musik. I Göteborg stod Svenska Spanienfrivilligas vänner som arrangör för manifestationen på Masthuggstorget där 150-200 personer slöt upp. Arbetarrörelsens ungdomsförbund höll korta tal och Lennart Johnsson från SEKO Sjöfolk höll huvudtal.

img_7645

Foto: Jöran Fagerlund

Dessutom berättade dokumentärfilmaren och journalisten Martin Jönsson om den politiska utvecklingen i dagens Spanien. Martin var nyss hemkommen från Madrid där en stor demonstration hållits till stöd för domare Baltazar Garzon. Garzon har åtalats för sin strävan att ge anhöriga till avrättade republikaner rätt att gräva upp massgravar och att åtala personer som står ansvariga för brott mot mänskliga rättigheter. Han har anklagats för att splittra Spanien och frångå tidigare fattade politiska beslut om att inte avkräva ansvar för brott begångna under Francos regim. Demonstrationen hade stöd från de fackliga landsorganisationerna och 80 000 personer slöt upp. Många av deltagarna hade med sig den spanska republikens fana och bilder av sina anhöriga. Martin avslutade med att säga att många spanjorer idag vädjar om att andra länder , vilket är fullt möjligt, drar Franco-regimens förbrytare inför rätta då det spanska rättsväsendet förhindrar en sådan process. Behovet av internationell solidaritet är starkt än idag.img_7657

Foto: Jöran Fagerlund

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.