Besök på spanska ambassaden med anledning av sabotaget mot minnesmonument i Madrid

Torsdag 1 december uppvaktade LO-distriktet i Stockholms län, Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskap, Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek samt Svenska Spanienfrivilligas Vänner den spanska ambassaden i Stockholm för att överlämna ett brev där skändningen av det nyss invigda monumentet över de Internationella brigaderna i Madrid fördöms.

Monumentet, som avtäcktes den 22 oktober i år till 75-årsminnet av de Internationella brigadernas bildande, står i Universitets-staden i Madrid för att erinra om brigadernas insats i slaget om Madrid. Flera av de cirka 550 svenska brigadisterna deltog.

Några dagar efter invigningen har röd målarfärg använts bl a för att skriva ”mördare” tvärs över minnesmonumentet. Spanska ambassadens Chargée d’Affaires Miriam Álvarez de la Rosa, som tog emot uppvaktningen, uttryckte sin bestämda uppfattning att en förstörelse av det här slaget inte hör hemma i dagens demokratiska Spanien och måste fördömas. Med tillfredsställelse kunde hon dock meddela att Madrids universitet agerat snabbt och återställt minnesmonumentet i sitt ursprungliga skick.spanska amb 3

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.