Invigning av utställningen Levande solidaritet 11 februari i Landskrona

En utställning om solidariteten med det spanska folkets kamp mot fascismen 1936-1939 – Folke Olsson håller inledning, Martin Jönsson och Pontus Hjortén visar sin dokumentärfilm ”Mari Carmen España – Tystnadens slut”

Med utställningen Levande solidaritet vill Centrum för Arbetarhistoria och Arbetarrörelsens Arkiv i Landskrona tillsammans med föreningen Svenska Spanienfrivilligas Vänner, erinra om den stora antifascistiska solidaritetsrörelse som utvecklades i Sverige och runtom i världen under och efter inbördeskriget i Spanien. Vi vill också hedra minnet av de svenska Spanienfrivilliga och alla andra som bekämpade fascismen, och deras kamp för frihet och demokrati. Idag när fascistiska krafter åter gör sig gällande är det särskilt viktigt att ta tillvara deras dyrköpta erfarenheter.

Utställningen är ursprungligen producerad till 60-årsminnet (1996) av de Internationella Brigadernas bildande.
Sammanställning: Folke Olsson. Assistenter: Lucy Viedma, Lena Nyander-Larsson. Grafisk form: Kjell Olsson.

Folke Olsson medverkar och berättar om bakgrunden till utställningen.

MARI CARMEN ESPAÑA – TYSTNADENS SLUT
Historien om vad som händer när ett land försöker amputera sin historia.
En internationellt prisad svensk dokumentär.

Två svenskar kör runt i Spanien och försöker förstå spanjorernas förhållande till sin fascistiska historia. Filmen är en roadmovie i hyrbil. Medverkar gör bl a Olof Palme, världens största kors och en kvinna som bestämt sig för att ställa sin historia till rätta. Kvinnan heter Mari Carmen och hon har precis fått veta vad som hände hennes farfar för 70 år sen. Nu vill hon öppna massgraven där han ligger och ta hem honom till familjegraven. De två svenska filmarna bestämmer sig för att försöka hjälpa henne och hamnar till slut i en monumental konfrontation med den katolska kyrkan.

Filmen vann Publikens pris på filmfestivalen Docupolis i Barcelona, men ingen spansk tv-kanal har vågat visa den. Den har också fått juryns hedersomnämnande på en filmfestival i Mexico och har visats på flera festivaler runt om i Sydamerika, Spanien och Frankrike.
En film av Martin Jönsson och Pontus Hjorthén, 75 minuter.
Regissörerna finns på plats för ett samtal efter filmen om hur kampen om historien genomsyrar det spanska samhället idag.

Arrangörer: Centrum för Arbetarhistoria & Arbetarrörelsens Arkiv i Landskrona, Svenska Spanienfrivilligas Vänner, ABF

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.