Billy Bragg spelar in hyllningssång till de spanienfrivilliga

Den brittiske musikern Billy Bragg är sedan 1980-talet en etablerad artist och känd för sina radikala politiska ställningstaganden. Billy Bragg deltog för två år sedan aktivt i den lyckade gräsrotskampanjen i hemstaden Barking/Dagenham mot det fascistiska British National Party. Barking är idag ett fattigt område med hög arbetslöshet och dåliga bostadsförhållanden. British National Party, som har spätt på etniska motsättningar i området och tidigare haft sitt starkaste där, blev dock av av med samtliga kommunala mandat i valet 2010. I kampanjarbetet har Bragg gång på gång lyft fram de spanienfrivilligas exempel och han har ofta medverkat på International brigade memorial trusts (IBMT) arrangemang. Han har nu dessutom spelat in en ny version av kampsången ”Jarama Valley/British Battalion”. Överskottet går till IBMT. Bragg motiverar intiativet:

”De frivilliga i de Internationella brigaderna tillhörde en generation av antifascister som stoppade Svartskjortorna vid Cable Street, London, och därefter bekämpade Hitler, Mussolini och Franco på slagfälten i Spanien. Medan deras egen regering tillmötesgick de fascistiska diktatorerna, insåg dessa modiga kämpar att fascismen måste besegras och var beredda att dö för att detta skulle ske. Jag är stolt över att göra min del för att bevara deras minne. De kommer att fortsätta att vara en inspiration för alla oss som deltar i antifascistiska kampanjer idag.”

För mer info:

Brittiska IBMT:s hemsida

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.