Traditionsenligt uppmärksammades de spanienfrivilliga på förmiddagen på 1 maj i både Stockholm och Göteborg på minnesmanifestationer för hela arbetarrörelsen.
Dagen före 1 maj publicerade även den spanska nättidningen Público ett reportage om La Mano-monumentet i Stockholm och dess historia.
I Stockholm varvades talen med musik av Vänsterns blåsorkester och sånggruppen Extra salt!
I Göteborg varvades tal med musik av Matilda Magnusson. Särskilt inbjuden talare var i år Manuel Moreno från brittiska International Brigade Memorial Trust. Hans föräldrar var spanska republikanska flyktingar som kom att träffas i London. Hans far stred till försvar för republiken och tvingades senare fly till Frankrike. Hans mor kom som 18-åring, tillsammans med 4000 andra baskiska flyktingbarn, till England med båten Habana. Den brittiska solidaritetsrörelsen sörjde för deras skolgång, bostad och välfärd. I början av 2000-talet var han med och bildade organisationen Basque children of `37.
Efter mötet träffade Manuel, tillsammans med andra spansktalande, Kenny Reinhold, ordförande för SEKO Sjöfolk. Kenny berättade om sjömännens insatser i kampen mot fascismen. De 2000 sjömän som dog när de seglade under andra världskriget, varav många för de allierades fartyg, har fått ett erkännande av regeringen och även en ursäkt för hur de blev behandlade av myndigheterna efteråt. Många fick inte ut sin krigsriskersättning eller möttes av polis vid hemkomsten för att man hade uteblivit från värnplikten. De sjömän som bekämpade fascismen redan på 1930-talet, i kampen mot Francos fascister, har dock aldrig fått något erkännande av regeringen. Manuel berättade om hur de brittiska fackförbunden ofta har tagit initiativ till nya minnesmärken runtom i Storbritannien för de spanienfrivilliga.
Även Hamnarbetarförbundet var på plats på Masthuggstorget och samlades för fotografering vid masterna. Vår förhoppning är att ännu fler fackföreningar och fackförbund vill sluta upp på nästa års manifestation med fanor och banderoller.