Nu finns en minnesskylt för Spanienhjälpen i Stockholm

15 augusti invigde Arbetarnas kulturhistoriska sällskap en minnesskylt över Svenska Hjälpkommittén för Spanien på Västmannagatan 1 i Stockholm, strax ovanför Norra Bantorget. Under hela det spanska inbördeskrigets förlopp bedrevs ett omfattande svenskt solidaritetsarbete till stöd den spanska republiken och det spanska folkets kamp mot fascismen. 600 svenskar reste ner för att strida som frivilliga i den väpnade kampen och 170 av dessa stupade. Ett antal frivilliga reste efter att Sveriges riksdags antagit en lag som förbjöd svenskar att delta för någon sida i kriget. Det humanitära hjälparbetet bedrevs däremot helt öppet och växte till en folkrörelse med 431 lokala kommittéer. Den svenska fackföreningsrörelsen hade en särskilt viktig roll i arbetet. Under invigningen talade Per-Olof Sjöö, förbundsordförande i GS-facket, som äger huset på Västmannagatan 1:

– Här var högkvarteret för insamling av mat, förnödenheter, ambulanser, fältsjukhus, man inrättade barnhem, man byggde upp ett faddersystem till stöd för spanska folket. Och sist men inte minst bedrevs det ett intensivt opinionsarbete i Sverige för fred, frihet och demokrati i Spanien.

– Det är intressant att ägna en tanke åt vad som skulle ha hänt om hela Europa samlat hade bestämt sig för att vi ska stoppa fascisterna i Spanien. Jag är inte säker på att Europas historia från andra världskriget och framåt hade blivit så blodig som den faktiskt blev, sa Per-Olof Sjöö.

Kjersti Bosdotter, Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskap.
Foto: Kerstin Ekström.
Folke Olsson, vars föräldrar var aktiva i Spanienhjälpen, och Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket (Facket för Skogs- Trä- och Grafisk bransch). Foto: Kerstin Ekström.
Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.