Välkommen!

Spanien 1936. General Francisco Franco försöker genomföra en fascistisk militärkupp mot den folkvalda spanska regeringen. Med stöd från Mussolinis Italien och Hitlers Nazi-Tyskland attackeras den unga republiken. Men det spanska folket tar upp kampen och inbördeskrig bryter ut i landet. Medan frivilliga strömmar till från hela världen för att hejda fascismen, sviker västvärldens demokratier och det internationella kapitalet Spanien. Från Sverige åker omkring 600 frivilliga för att försvara den spanska demokratin. Cirka 170 av dem stupar på spansk jord. Efter tre års kamp dukar den spanska republiken under. Som många befarat inleds kort därefter det andra världskriget. För det spanska folket följer 40 år av brutal diktatur.

Svenska Spanienfrivilligas Vänner är en ideell, religiöst och partipolitiskt obunden förening som vill ”bevara minnet av de spanienfrivilliga och deras insatser för demokratin”.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.