Protest i Valencia mot mörkläggningen av Francos terror

Den spanska organisationen Fòrum per la Memòria anordnar en protestmanifestation i Valencia 17 april mot det lokala högerstyrets planer på att upprätta ett ”neutralt” monument över alla som stred i spanska inbördeskriget, på en plats där avrättade republikaner idag ligger begravna i en massgrav. Detta innebär en skändning av de republikanska offren som aldrig har fått upprättelse och som oidentifierade ligger begravna i massgravar runtom i landet. Detta tilltag visar också på att det lokala högerstyret aktivt motverkar en verklig uppgörelse med Franco-fascismen och vägrar skilja mellan offer och förövare, angripare och angripna. Vidare kräver Fòrum per la Memòria att de lagar som förhindrar en uppgörelse med den fascistiska historien upphävs. Vi har uttalat vårt stöd för protesten:
”Vi vill uttala vårt stöd för er protest. Över 500 svenskar deltog som frivilliga under spanska inbördeskriget för att stödja det spanska folket då det angreps av de fascistiska kuppmakarna. Vår förening verkar för att deras insatser för Spaniens demokrati och frihet erkänns och uppmärksammas. Det är viktigt att kampen för upprättelse åt de republikanska offren i Spanien fortsätter och intensifieras i en tid då mörka krafter, som vägrar skilja mellan angripare och angripna, offer och förövare, aktivt försöker förhindra en uppgörelse med historien.”

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.