Vi lanserar ny bok på Bokmässan i Göteborg

Tillsammans med Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek och Arbetarnas kulturhistoriska sällskap lanserar vi skriften ”För Spanien 1936–2011
Till 75-årsminnet av den antifascistiska solidariteten med Spaniens folk”. Skriften, som är rikt illustrerad, innehåller intressant information om den svenska solidaritetsrörelsen och dikter skrivna av vanliga arbetare i svensk fackförbundspress 1936-1939.

Spanska inbördeskriget kom att få en avgörande betydelse för samhällsutvecklingen långt utöver det egna landets gränser, som en frontlinje mellan demokrati och fascism. Arbetarrörelsen världen över engagerade sig tidigt och starkt. För svensk fackföreningsrörelse blev solidaritetsarbetet för Spanien det mest omfattande och djupgående genom tiderna.

Skriften vill påminna om vad som skedde för 75 år sedan men också om betydelsen av de många människornas solidaritetsinsatser – ett minne som fortfarande lever och berör. Många kända författare, poeter och konstnärer väckte opinion för det spanska folkets kamp mot fascismen. I vår skrift »För Spanien 1936–2011» publiceras dikter skrivna av vanliga arbetare och publiceras i svensk fackföreningspress under åren 1936-1939.

Lördag 24 september kl 11-11.20 har vi en programpunkt i ABF:s monter (B09:19) på Bok-och-biblioteksmässan i Göteborg (Svenska mässan) om arbetarrörelsens kamp mot fascismen, solidariteten med Spaniens kamp mot Franco, och arbetarkulturens roll i denna. Skriften kommer att finnas till försäljning för 50 kr.
Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.