Journalisten Thomas Gustafsson föreläser i Malmö 25 september om Det nya Spanien

Det nya Spanien: kampen om historien – tystnadens pakt är bruten
Föreläsning av Thomas Gustafsson
Tisdag 25 september kl 18 på Gemenskapen, Spånehusvägen 83, Malmö
Arrangörer: Svenska Spanienfrivilligas vänner och ABF Malmö

presentation

För inte så länge sedan var Spanien en sluten och hårt centraliserad diktatur i Europas utkant. Nu möter man ett modernt och demokratiskt samhälle som dessutom har fått stor betydelse internationellt. Men det intressantaste är nog ändå regionernas växande betydelse, det är i Spanien framtidens Europeiska Union skapas och prövas, ett EU där regionerna blir allt viktigare aktörer på staternas bekostnad. Spanien har blivit en stat med flera nationer, men det sker inte utan konflikt. Samtidigt som Spanien nu räknas som ett av Europas mest progressiva länder finns det också flera områden i samhället som ännu inte moderniserats. Rester av det gamla tudelade Spanien finns fortfarande kvar. Med hårda motsättningar mellan vänstern och högern. Ett land med djupa klassklyftor och en förlamande arbetslöshet. Samtidigt pågår kampen om historien.

När diktatorn Franco avled 1975 ansågs fortsatt glömska nödvändigt för att kunna genomföra en demokratisering. Det dröjde därefter till slutet av 2007 innan det blev möjligt att granska Spaniens mörka förflutna. Nu är tystnadens pakt bruten. Men nu pågår i stället striden om historieskrivningen. Och åsikterna är djupt splittrade när det gäller skildringen av republiken, inbördeskriget och, framför allt, Francodiktaturen.

THOMAS GUSTAFSSON är journalist och författare, verksam som Sveriges ende ackrediterade korrespondent i
Madrid och Spanienmedarbetare till bland annat Sydsvenskan. Thomas Gustafsson har följt och rapporterat
om Spaniens utveckling sedan demokratiseringen. Han är författare till en rad hyllade fackböcker om den spansktalande världen och aktuell med den nya boken ”Spanien-En stat, flera nationer” som handlar om dagens Spanien.

En affisch om föreläsningen kan hämtas här

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.