Arkeolog söker frivilliga till utgrävningar i Belchite

På flera håll i Spanien har anhöriga till avrättade republikaner, som föll offer för Francos terror under inbördeskriget 1936-1939, fört en enveten kamp för rätten att gräva upp sina släktingar i de massgravar där de idag ligger oidentifierade. På så sätt har man kunnat identifiera Francos offer och ge dem en värdig gravplats. På många håll har man blivit motarbetad på juridisk och politisk väg. Ett genomgående problem har dock varit att man inte har givits resurser och kompetens för att kunna organisera omfattande utgrävningar.

Den brittiske arkeologen Salvatore Garfi håller nu på att organisera ett internationellt utgrävningslag som skall besöka staden Belchite i september för att göra ingående studier av området. Belchite är beläget i nordöstra Spanien och hade en central roll under det spanska inbördeskriget då omfattande strider utkämpades där. Utgrävningslagen kommer att bestå av både spanska arkeologer och utländska frivilliga. Ett 30-tal personer har redan anmält sig.
”Vi kommer få möjlighet att jämföra våra upptäckter med de nedtecknade vittnesmålen från striderna så att vi kan undersöka om dessa utsagor är sanna. Till exempel kan vi ha nedskrivna vittnesmål av strider i vissa områden där vi inte har några arkeologiska avtryck, medan arkeologin kan indikera om stridigheter i andra okända områden eller stadsdelar”, säger Galfi till BBC. 

Galfi, som själv bor i Wales, understryker att detta är ett viktigt projekt även för britter då brittiska, kanadensiska och amerikanska frivilliga för den spanska republiken gjorde viktiga insatser under striderna i Belchite.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.