GUERNICA 1937 – 2017

Plan

26 APRIL – ETT FASANS MINNE – 80 ÅR

guernica3
Måndag, marknadsdag och mycket folk i Guernica, baskernas heliga stad – alltjämt på republikens sida. Franco har bestämt dag och tid, hans lierade bödlar är tillkallade, bomberna lastade, kulsprutorna laddade, flygplanens motorer vrålar, exempel skall statueras – nu skall baskerna kuvas. 16.30 klämtar kyrkklockorna i Guernica, efter några minuter töms bomblasterna över den värnlösa staden, i sex mördande vågor under tre timmar bombas och bränns staden till grus, människor och djur mejas ner av kul-spruteelden, dödstalen växer till många hundra. 70 % av staden ligger i ruiner och branden varar ännu i flera dagar. På världsutställningen i Paris, i den spanska paviljongen, visar Picassos verk Guernica fascismens rätta ansikte för världen och vad denna har att vänta efter sveket mot demokratin. Idag ser vi Guernica upprepas runtom i världen – har vi tagit till oss historiens lärdomar?

Guernica1   Handslag1Handslag2   Guernica2

HITLER – FRANCO – MUSSOLINI – FASCISMENS BLODIGA HANDSLAG!

 

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.