De spanienfrivilliga hedrades på 1 maj i Göteborg och Stockholm

1936, för 88 år sedan, slog det spanska folket tillbaka general Francos fascistiska kuppförsök. Det spanska inbördeskriget, som kom att pågå fram till Francos seger 1939, betraktades av arbetarrörelsens organisationer som en internationell angelägenhet. Från världens alla hörn strömmade fler än 35 000 frivilliga till Spanien får att stoppa fascismens framfart i Europa. 600 svenskar reste ner till Spanien för att strida mot Francos fascister, varav 170 personer stupade. På 1 maj hedrades de spanienfrivilliga svenskarna traditionsenligt med gemensamma manifestationer för arbetarrörelsen i Göteborg och Stockholm.

I Göteborg anordnade föreningen Svenska Spanienfrivilligas Vänner manifestation kl 11 på Masthuggstorget i samarbete med ABF Göteborg. Visartisten Matilda Magnusson spelade musik. I år var Stephen Zunes särskilt inbjuden talare. Zunes är forskare i Kalifornien specialiserad på utrikespolitik och sociala rörelser. Han tjänstgör i Göteborg som innehavare av Torgny Segerstedts gästprofessur. Foton av Daniel Bernmar.

Även i Stockholm hedrades de spanienfrivilliga traditionsenligt vid minnesmonumentet La Mano på Katarinavägen, med start kl 09.30. LO-distriktet i Stockholms län stod som huvudarrangör. Tal hölls från företrädare för arbetarrörelsens fackliga och politiska organisationer. Vänsterns blåsorkester spelade musik och kören Extra salt sjöng sånger.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.