Barn och barnbarn till spanienfrivilliga kan ansöka om spanskt medborgarskap

Lagen om det demokratiska minnet antogs i Spaniens parlament 2022. Sedan dess har barn, barnbarn och barnbarnsbarn till spanienfrivilliga möjlighet att ansöka om spanskt medborgarskap, utan att behöva avsäga sig sitt nuvarande medborgarskap. Detta är en del av en process för att ge upprättelse till alla som under spanska inbördeskriget gjorde insatser till försvar av Spaniens demokrati.

Om du är berörd av detta, ta gärna hjälp av oss i föreningen Svenska Spanienfrivilligas Vänner. Vi har även varit i kontakt med Spaniens ambassad i Sverige och vi hoppas kunna bidra till att göra processen så enkel som möjligt.

Spaniens ambassad har meddelat att följande är avgörande för att beviljas medborgarskap:
1) Dokument som bevisar att personen var ansluten till Internationella brigaderna eller andra förband till försvar av den folkvalda regeringen.

2) Födelsecertifikat eller liknande som bevisar ditt släktskap med den spanienfrivillige. För barnbarn och barnbarnsbarn krävs det ytterligare certifikat som bekräftar hela släktledet.

3) Dokument som styrker att du aktivt har uppmärksammat minnet av din mor/far, mor/farförälder, gammelmor/farförälders insatser till försvar av Spaniens demokrati. Vår förening kan, återigen, vara behjälpliga med detta.

Samtliga handlingarna handläggs av Spaniens justitiedepartement för handläggning, med hjälp av detta ansökningsformulär. Om du innehar har spanskt e-certifikat kan du lämna in handlingarna elektroniskt. I annat fall lämnar du in handlingarna till Spaniens ambassad i Stockholm. Handlingarna ska skickas in på spanska och skrivas av officiella översättare. Ytterligare information från Spaniens regering hittar du här.

Vår brittiska vänförening, IBMT, har gjort en guide som är användbar för den som söker.

Kontakta oss via Facebook eller via kontaktformuläret på vår hemsida, så att vi kan hjälpa dig hela vägen i processen för att söka om medborgarskap!
Vi har också kontakt med vår spanska vänförening AABI.

Foto:
Släktingar till spanienfrivillige Olle Meurling (1909-1936) hedrar dennes minne i Kristdala.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.