Amnesty kritiserar straffrihet för spanska krigsförbrytare

AI

Amnesty International Spaniens ordförande Esteban Beltrán presenterade 17 juni en rapport om brott begångna under spanska inbördeskriget och under Franco-diktaturen. Han riktade hård kritik mot de spanska myndigheternas ovilja och motstånd mot att utreda brott begångna under den aktuella perioden:

”Straff-frihet garanteras i Spanien. Man gör inga utredningar, och man samarbetar inte ens med de utredningar som öppnas upp av andra länder. […] De blockerar också försök från andra länder, som Argentina, att göra utredningar.”

150 personer som är offer för Francos övergrepp, eller anhöriga till offren, driver fall i Argentina för att de ansvariga skall ställas till svars.

Mer information finns på El Pais engelspråkiga sektion, Amnesty International News samt Amnesty UK:s blogg

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.