Rektor på universitet i Madrid: Monumentet kommer inte att tas ner

1371468915359RECTOR-DETdn

José Carillo, rektor för Universidad Complutense de Madrid och pådrivande i uppförandet av ett monument på universitetsområdet till minne av Internationella brigaderna och deras insatser i Universitetsstaden under inbördeskriget, meddelade i en intervju för spanska El Publico 19 april att universitetet inte kommer att ta ner monumentet. Därmed utmanar Carillo Högsta domstolens dom och beslut om att monumentet skall tas ner:
”Om någon vill att beslutet skall verkställas kommer detta tas till domstolen”

Carillo betraktar monumentet som lagligt då Madrids myndigheter inte reste några invändningar mot uppförandet. Det har uppförts på samma premisser som monumentet i Madrid till minne av offren för tågbombarna 2004. José Carillo, vars pappa Santiago Carillo stred för spanska republiken under inbördeskriget och blev känd som ledande i Spanska kommunistpartiet under exilen och efter Francos fall, har efter domstolsbeslutet blivit mycket uppmärksammad i högerpressen, med rubriker som ”Carillo fortsätter brigadisternas krig”. José Carillo menar dock att domstolsbeslutet fungerar som en rökridå för en än mer akut fråga: de kraftigt minskade anslagen till universiteten från regeringen. I den ekonomiska krisens spår flyttar många studenter utomlands och många kvarvarande studenter saknar möjlighet att betala sina studieavgifter.

UCM-universitetet var, förutom ett slagfält i inbördeskriget, också en viktig bas för politiskt motstånd mot Franco-diktaturen. Den polisiära och militära närvaron var därför hög på universitetsområdet under 1960- och 70-talet.

Läs vidare i El Publico (spanska)

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.